krullen maken

Prachtige bos krullen?

Wil jij ook prachtige krullen maken in je kapsel? Heb je een voorkeur voor een grove krul, een kleine krul, een spiraalvormige krul of slag in je haar? Mooie krullen kun je creëren met de krultang, de stijltang of haarrollers. Look Ahead, kapper Amsterdam vertelt op welke manieren je de mooiste krullen kapsels kunt maken en houden.

Krullen maken met de krultang

Voor een mooie bos krullen heb je allereerst de juiste krultang nodig. Bij het uitzoeken van een krultang is het belangrijk om te weten hoe vaak je de tang gaat gebruiken, welk haartype je hebt, wat jouw haarlengte is en welke krullen je wilt maken.

Ben je van plan om de tang meerdere malen per week te gaan gebruiken, dan kun je het beste kiezen voor een 100% keramische krultang of een titanium krultang. De keramische uitvoering is met name geschikt om dun haar tot normaal haar te krullen en de titanium tang om wat dikker en grover haar te krullen. Beide materialen leveren een gelijkmatige warmteverdeling en zorgen ervoor dat je haar tijdens het krullen minder statisch is en dus gladder wordt.

Wanneer je je haar slechts 1 keer per week of minder gaat krullen, dan kun je prima uit de voeten met een krultang die alleen voorzien is van een keramische coating. Het grote verschil met de 100% keramische krultang is dat de keramische coating na verloop van tijd kan gaan slijten. Hierdoor kan je haar uitdrogen en beschadigen.

Weet je inmiddels hoe vaak je je haar wilt gaan krullen, dan kun je gaan kijken naar jouw haartype. Hierbij kun je dan het beste kijken naar de temperatuur waar je de krultang op kunt instellen. Voor dun haar, fijn haar en geverfd haar kun je een temperatuur aanhouden van circa 180 graden Celsius. Dit haartype wordt sneller warm en vormt zich sneller naar de krul. Bij normaal haar kun je uitgaan van een temperatuur van 200 graden Celsius. Voor dik haar en wat grover haar is de ideale temperatuur om je haar te krullen 220 graden Celsius.

Bij het kiezen van de juiste krultang kijk je ook naar de lengte van je haar. Bij korte kapsels geeft een tang met een dunne buis het beste resultaat en bij lang haar een tang met een dikkere buis. Het soort krullen dat je in je haar wilt, is de laatste stap bij het kiezen van de juiste krultang. Wil je stevige en kleine krullen dan kun je volstaan met een kleine diameter krultang. Voor normale krullen gebruik je een krultang met een gemiddelde diameter (circa 2,5 cm) en voor grove krullen of slag in je haar een grotere diameter.

Het type krul wordt bepaald door de vorm van buis. Voor krullen van gelijke grootte kies je voor een buis die overal even groot is. Wil je krullen van afwisselende grootte, dan is een buis die taps toeloopt de juiste keuze. Gladde krullen in je kapsel creëer je door gebruik te maken van een krultang met klem. Natuurlijke krullen en spiraalkrullen maak je met een krultang die geen klem heeft. Wafelkrullen of slag in je haar creëer je met een wafeltang die het haar samenperst.

De perfecte krul met de krultang

Krullen met de stijltang: Combo Wrap = Texture wave, Sprial wrap = Twisted curl, Flat wrap = Ribbon curlHeb je eenmaal de juiste krultang voor jouw haar geselecteerd, dan kun je aan de slag. Was je haar en droog het grondig. Het verhitten van nat haar kan namelijk je haar beschadigen en de krul blijft minder lang zitten. Breng wat heat protection spray aan en bepaal het soort krul dat je wilt creëren; de manier waarop je het haar om de krultang draait bepaalt je krul.

Draai je de krultang van je gezicht af dan krijg je meer volume en draai je naar je gezicht toe minder volume. Houdt de tang verticaal voor wat lossere waves en horizontaal voor wat minder losse waves. Heb je niet circa 30 minuten de tijd om te krullen? Bind je haar dan in een paardenstaart en verdeel het in 3 tot 4 delen. Behandel nu elk deel met de krultang, doe er wat haarlak in en klaar.

 

Krullen maken met de stijltang

Wil je krullen maken zonder krultang? Mooie krullen kun je wel degelijk ook met de stijltang maken. Net als bij het krullen met de krultang start je ook nu met volledig droog haar en een heat protection spray. Bij voorkeur gebruik je een dunne stijltang tussen de 2,5 cm en 5 cm breed. Net als bij de krultang stel je de juiste temperatuur in door naar je haar te kijken; dun en fijn haar heeft een lagere temperatuur nodig dan dik haar.

Vervolgens verdeel je het haar in secties waarbij je vanaf je hoofd naar buiten toe werkt. Wissel hierbij af tussen draaien en krullen met de stijltang. Werk langzaam voor strakke krullen en werk snel voor zachte en natuurlijke golven. Rond je creatie af door wat haarlak aan te brengen. Een handig voorbeeld kun je vinden op WIKIHOW.

Krullen maken met haarrollers

Het maken van een golvende krul of het creëren van wat meer volume in je kapsel kun je prima doen door haarrollers te gebruiken. Dit proces zal circa 2 uur in beslag nemen.

Ook hier geldt dat je de rollers gaat gebruiken op droog haar waarbij je gebruik kunt maken van wat mousse of een spray voor extra volume. Een golvende krul maak je door de roller naar buiten te rollen en volume door de rollers naar binnen te rollen. Het haar op je kruin draai je altijd naar buiten.

Verdeel je haar in delen zoals je ook doet met de krultang, breng de haarrollers in en zet ze vast met haarspeldjes. Sommige rollers moet je een nacht laten zitten voor het mooiste resultaat. Heb je hier geen geduld voor, laat de rollers dan minimaal 1 uur zitten voordat je ze uithaalt.

Waarom zakken krullen snel uit en wat kun je hier aan doen?

Krullen kunnen sneller dan je lief is uitzakken door de dikte en textuur van je haar of omdat het haar op de verkeerde manier gestyled is. Een veelgemaakte fout is dat het haar bij het föhnen te strak aangetrokken wordt. Hierdoor is je haar al oververmoeid voordat je het haar gaat krullen. Ook het gebruik van een conditioner is af te raden omdat het haar hierdoor gladder wordt.

Voor prachtige krullen die lang blijven zitten, was je als eerste het haar goed schoon. Je kunt hiervoor een volumeshampoo gebruiken. Krullen blijven het beste zitten in stug haar. Dit effect creëer je door een verstevigende mousse aan te brengen. Vervolgens droog je het haar met de föhn waarbij je de onderkant van je haar borstelt en föhnt. Droog de bovenkant alleen met de föhn en je handen.

Je bent nu klaar voor het krullen van je haar. Maak krullen in dunne plukjes haar en zet daarna de krul vast met een speld en spuit er wat haarlak in zodat de krul nog beter blijft zitten. Haal de speldjes er pas uit op het moment dat alle krullen zijn gezet. Het haar is zo inmiddels voldoende afgekoeld waardoor de krullen langer blijven zitten.
Ben je op zoek naar een kapper die goed naar je luistert en weet wat de optimale behandeling is voor jouw krullenbos? Of wil je een vrijblijvend adviesgesprek over prachtig krullende kapsels? Bij kapsalon Look Ahead in Amsterdam de Pijp staan onze kappers altijd voor je klaar.

Wil je nog meer tips over haar krullen en krullen maken? Lees dan meer op onze pagina haar krullen.

Graag tot ziens bij Look Ahead, kapper Amsterdam.

Leave a Comment