De juiste shampoo kies je vooral op basis van jouw haartype. Een goede shampoo moet niet alleen reinigen, maar ook verzorgen en conditioneren. Heb je vet haar of juist erg droog haar? Door de juiste shampoo te kiezen kan ook jouw haar er mooi en gezond uitzien. Maar wat doen al die verschillende shampoos voor jouw haar en welke kun je nu het beste kiezen? Look Ahead, kapper van Woustraat in Amsterdam zet wat wetenswaardigheden voor je op een rijtje.
Het ontstaan van shampoo
Volgens Wikipedia is het woord shampoo afgeleid van het Hindi-woord chāmpo dat kneden of masseren betekent. In India gebruikten de mensen eeuwen geleden de bloemen van de plant ‘michelia champaca’ om hun haren te wassen.
Daarnaast maakten ze ook gebruik van verschillende natuurlijke stoffen zoals henna, aloë vera, amandel en zeepkruid om het haar schoon te maken. Ook werden hier geurende stoffen aan toegevoegd zoals rozenolie en jasmijn.
Tot circa het begin van de 20e eeuw werd er nog gewone zeep (vergelijkbaar met onze huidige wasmiddelen) gebruikt voor het reinigen van het haar. Hierdoor kreeg men vaak last van dof haar en een geïrriteerde hoofdhuid. In deze periode werd de eerste synthetische shampoo ontwikkeld die geen zeep meer bevatte. Vandaag de dag zijn er vele honderden soorten.
Wat moet een shampoo doen?
Een shampoo moet natuurlijk vooral reinigen en dus talg, huidcellen en vuil verwijderen. Als deze echter alleen zou reinigen dan wordt je haar wel schoon, maar ook stug, droog en dof. En uiteraard willen we niet alleen een schone haardos, maar ook een glanzende en volumineuze haardos. Daarom moet een goede shampoo niet alleen reinigen, maar ook verzorgen en conditioneren. Vandaag de dag is er voor elk haartype wel een geschikte shampoo te vinden. Echt mooi en gezond haar heeft echter goede voedingsstoffen nodig en wel van binnenuit. Dit leggen we ook uit in onze blog over Voeding voor gezond en sterk haar.
Wat zit er in?
Shampoo bestaat uit een aantal basisbestanddelen. Verreweg het grootste bestanddeel bestaat uit water (tussen de 50% en 70%). Het water zorgt ervoor dat de ingrediënten oplossen waardoor het een geheel wordt.
Was- en schuimstoffen vormen met zo’n 20% het op 1 na grootste bestanddeel. De wasstoffen verwijderen vet/talg en vuil van de haren en hoofdhuid. De schuimstof zorgt er voor dat de shampoo goed kan schuimen waardoor deze makkelijker over het haar te verdelen is. Hierdoor wordt het makkelijker om het vet en vuil uit te spoelen.
Door de kalk in ons water kan je haar er dof uit gaan zien. Daarom wordt er glansmiddel toegevoegd in de shampoos (circa 1%). De glansmiddelen stimuleren de aanmaak van collageen. Collageen zorgt voor een goede elasticiteit, bescherming en glans van het haar. Voor elk haartype is er een ander ingrediënt (bijvoorbeeld vitaminen en mineralen) toegevoegd waardoor de shampoo beter zijn werk kan doen. Dit zit in de overige bestanddelen (circa 10%).
Tabel: Samenstelling shampoo
Welke soorten zijn er?
Het enorme aanbod is in te delen in basisshampoos, verzorgende & beschermende shampoos, volumeshampoos, intensief reinigende shampoos en anti-roos shampoos.
De basisshampoos
Hier gaat het om de shampoos die bedoelt zijn voor dagelijks gebruik. Ze hebben met name een reinigende functie, verfrissen het haar en verwijderen het natuurlijk haarvet, de restanten van stylingproducten en overig vuil. Soms worden er aan dit soort shampoos ook verzorgende of conditioneringselementen toegevoegd.
De verzorgende & beschermende shampoos
In vergelijking met de basisshampoo bevatten deze shampoos veel meer verzorgende ingrediënten. Je kunt hier denken aan glansshampoos, care and repair shampoos, shampoos voor gespleten haarpunten, enzovoorts.
Volume shampoo
Een volume shampoo reinigt net als de basis shampoo het haar. Het belangrijkste doel is hier natuurlijk het creëren van meer dikte en volume. De verzorging is meestal tot een minimum beperkt waarbij alleen de beschadigde plekken worden verzorgd.
Intensief reinigende shampoos
Deze shampoos zijn minder mild en reinigen agressiever dan de andere shampoos. Ze zijn speciaal ontwikkeld om het vet effectief te verwijderen. Niet alleen zit er een hogere concentratie aan reinigende ingrediënten in, vaak zijn het ook andere ingrediënten in vergelijking met de overige shampoos.
Anti-roos shampoos
Dit soort shampoos richt zich niet alleen op de verzorging van het haar maar ook op de verzorging van de hoofdhuid. Een gist die op de hoofdhuid leeft, zorgt voor jeuk en schilfers. De bestanddelen van de anti-roos shampoo bestrijden deze gist waardoor de roos verdwijnt.
Hoe herken je een goede shampoo?
Een goede shampoo moet jouw haar reinigen en het tegelijkertijd niet te veel ontvetten of beschadigen. De wasstoffen van een shampoo zijn verantwoordelijk voor de reiniging van je haar. Als je het haar wast met shampoo, dan worden niet alleen vuil en huidschilfers verwijderd, maar ook de natuurlijke beschermlaag. Deze beschermlaag houdt je haar en hoofdhuid juist gezond. Shampoos met zeep ingrediënten als wasstof verstoren de PH-waarde van haar en hoofdhuid; deze shampoos kun je dan ook maar het beste links laten liggen. Een goede shampoo is dan ook huid PH-neutraal en bevat bovendien geen irriterende stoffen en ingrediënten.
Hoe kies je de juiste shampoo?
De keuze hangt onder andere af van jouw kapsel, hoofdhuid, persoonlijke voorkeur en het haartype. Het maakt hierbij niet uit of je man of vrouw bent. Gebruik in ieder geval een shampoo die jouw haar zo goed mogelijk verzorgt en de hoofdhuid zo min mogelijk belast. Heb je last van een allergie of eczeem of was je het haar erg vaak? Maak dan gebruik van een extra milde shampoo. Je keuze hangt vooral af van je haartype. Twijfel je over je haartype vraag dan advies aan je kapper die je er ongetwijfeld meer over kan vertellen.
- Heb je onbeschadigd, ongeverfd en wat korter haar en is jouw hoofdhuid in een goede conditie? Dan kun je goed uit de voeten met een basisshampoo. Hou er wel rekening mee dat de basisshampoo het haar niet teveel moet ontvetten om droog en stug haar te voorkomen.
- Heb je beschadigd haar doordat het erg lang is, gekleurd is of veel geföhnd is? Is jouw haar dof en droog? Dan kun je het beste een verzorgende en beschermende shampoo kiezen. Dit type shampoo bevat meer verzorgende bestanddelen dan de basisshampoo.
- Heb je erg dun of fijn haar? Kies dan voor een zogenaamde volume shampoo voor een kapsel met meer/veel volume. Het meeste volume creëer je overigens door dit type shampoo te combineren met andere stylingproducten.
- Heb je last van vet haar? Maak dan gebruik van een intensief reinigende shampoo. Dit soort shampoos reinigt vele malen intensiever en effectiever dan bijvoorbeeld de basisshampoo.
- Heb je last van een droge hoofdhuid, jeuk of schilfers in je haar? Dan kun je kiezen voor een antiroos shampoo. Deze shampoos richten zich haarverzorging ook op verzorging van de hoofdhuid.
Hoe gebruik je shampoo?
Maak je haar goed nat en breng de shampoo met de vingertoppen in draaiende bewegingen aan op het haar en hoofdhuid. Door de hoofdhuid goed te masseren, stimuleer je de circulatie en verwijder je eventuele dode huidcellen. Spoel de shampoo vervolgens goed uit en doe dit bij voorkeur met lauw tot koud water. Hoe kouder het water, des te meer glans in het haar. Was je haar nogmaals en dep het haar droog. Door het droog te deppen voorkom je haarbreuk en gespleten haarpunten.
Wil je vet haar voorkomen? Was het dan met de juiste tussenpozen Wanneer je elke dag je haar wast, dan worden de talgklieren gestimuleerd en wordt je haar sneller vet. Beperk het wassen dan ook tot een aantal keer per week. Op de dagen dat je jouw haar niet wast, kun je gebruik maken van bijvoorbeeld droogshampoo of spoel je haar alleen met water uit.
Heb je nog vragen?
Misschien dat je na het lezen van dit artikel over shampoo nog met bepaalde vragen zit. Over welk haartype je hebt of welke shampoo het beste bij je past. Je kunt altijd een vrijblijvend adviesgesprek met onze haarstylisten inplannen. Bij Look Ahead, kapper van Woustraat staan we voor je klaar.
Graag tot ziens bij Look Ahead Amsterdam.